Πόνος στην μέση

Ο πόνος στην μέση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των ενηλίκων που προκαλεί μεγάλη δυσκολία στην καθημερινότητα τους. Ανάλογα με το πρόβλημα που έχεις η γυμναστική μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο.

Μία έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στην ζωή του πόνο στην μέση. Συνήθως η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο πόνος είναι στην ηλικία μεταξύ των 30-50 ετών. Όμως όσο μεγαλώνεις αυξάνονται οι πιθανότητες να νιώσεις πόνο στην μέση. Οι πιο συχνές αιτίες πόνου στην μέση είναι από τραυματισμό ή από κάποια ασθένεια, όπως η υπερχρήση(κάνοντας συνέχεια τις ίδιες κινήσεις), τα ατυχήματα (πέσιμο), η εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδυλική στένωση, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Ακόμη μία πολύ σημαντική αιτία είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής. Μία μελέτη στο περιοδικό Applied Ergonomics βρήκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ καθιστικής ζωής και χρόνιου πόνου στην μέση.

Πάντα υπάρχει αιτία για τον πόνο στην μέση

Γενικότερα υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά τον πόνο στην μέση, όπως ότι δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία. Με μία σωστή αξιολόγηση όμως μπορείς να βρεις.

Όσον αφορά την αιτία του πόνου στην μέση ας είμαστε ξεκάθαροι πάντα υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία· Δεν είναι κάτι αόριστο. Ο πόνος επιδεινώνεται από συγκεκριμένες κινήσεις, από κάποιο βάρος που μπορεί να σηκώσεις ή μία συγκεκριμένη στάση που έχεις. Παρόμοια όμως με τους ίδιους τρόπους μπορεί ο ασθενής να ανακουφιστεί δηλαδή με σωστές κινήσεις, στάσεις και τα κατάλληλα φορτία. Ο σωστά καταρτισμένος γυμναστής είναι αυτός που μπορεί με τον κατάλληλο προγραμματισμό να βοηθήσει στις περισσότερες περιπτώσεις τον ασθενή και να του βελτιώσει την ποιότητα ζωής μειώνοντας ή εξαλείφοντας τον πόνο στην μέση του.

Γυμναστική και πόνος στην μέση

Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη, ένα από αυτά είναι ότι βοηθάει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί τελείως ο πόνος. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που επικεντρώνονται στους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς, βοηθούν πολύ σε αυτό. Ακόμη μία έρευνα έδειξε ότι αν έχετε πόνο στην μέση, το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πόνου και γενικότερα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Personal Training και μείωση ή εξάλειψη του πόνου

Με το personal training μπορείς να ξεπεράσεις τους πόνους στην μέση και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μαζί με ασφάλεια, όπου με την σωστή αξιολόγηση που θα κάνω θα βρω την αιτία του πόνου και έπειτα θα δημιουργήσω ένα πρόγραμμα προπόνησης βασισμένο στις ανάγκες σου.

en_USEN